Konstantinos Panagopoulos berättar om den första delen av säsongen!

Screen Shot 2017-07-20 at 16.55.21

“Våra styrkor kommer att bli ännu starkare och våra svagheter kommer att förbättras”

I en öppenhjärtig intervju berättar Akropolis IFs nya huvudtränare om sin första tid i Sverige, den första delen av säsongen och hur läget inför del 2 av säsongen ser ut. 

Akropolis gjorde inför denna säsong klart med en ny tränare. Huvudtränaren Konstantinos Panagopoulos lämnade för första gången under sin meritfyllda karriär, hemlandet och skrev på för Akropolis i slutet av 2016. Han älskar det svenska klimatet, cappuccino är hans favoritkaffe och han ser framemot en förväntansfull och spännande säsongsavslutning. 

Vi träffade Konstantinos på Foam, (favoritcaféet på Östermalm) dagen innan han skulle åka till Grekland och specifikt Athen för att avnjuta sin semesterledighet. Man såg hans hemlängtan, att träffa sina nära och kära är en lycklig stund för varje individ och även för huvudtränaren Panagopoulos. 

– Målet när jag kom till Sverige var att Akropolis skulle byta sida, växa och utvecklas med en tydlig målsättning. Detta möjliggörs idag med fler träningar och en mer djupgående taktisk del som vi har lyft fram i år. I fotboll handlar väldigt mycket om hur man tänker och agerar ute på fotbollsplanen. Vi vill implementera en fotbollsfilosofi som har potentiell att skalas upp och utvecklas parallellt med klubbens framgångar. Mitt önskemål har från dag ett varit att göra Akropolis till en professionell klubb, en klubb som ska jobba strukturerat och välorganiserat, allt från materialaren, spelaren till ledarstaben. En klubb som har en fotbollsidentitet, uttrycker Konstantinos. 

Screen Shot 2017-07-20 at 16.53.46Bagaget är fullt av meriter och han har tidigare varit huvudtränare för klubbar som Panionios FC, Larisa FC, Trikala FC och Apollon Smyrnis FC (de två förstnämnda spelar i den Grekiska högstaligan ”Super League”). Men han ville ändå ta steget och flytta till Sverige, ta med sig all sin erfarenhet och utvecklas i en förening som har stor potential att göra det. Han kände inte till mycket om Stockholm och Sverige men har ändå anpassat sig väldigt bra, både privatlivet och i rollen som huvudtränare för Akropolis.

– Jag spenderar oändligt många timmar framför datorn hemma, analyserar andra lag och planerar inför nästa träningsdag. Fotboll handlar inte bara om en tvåtimmars träning, eller en match på 90 minuter. Jag älskar mitt jobb och därför vill jag genomföra mitt jobb på bästa möjliga sätt.

Sätter man sig för att göra en intervju med Akropolis nya tränare får man vara beredd på att det tar en stund. För när det handlar om fotboll och hur man bygger lag har han hur många ingångar som helst i ett samtal.

Hur ser årets Akropolis ut? 

Vi har byggt ett nästan helt nytt lag från grunden, väldigt många spelare lämnade inför denna säsong och samtidigt värvades väldigt många in. Det är inte enkelt att bygga ett helt nytt lag, men jag tycker att det har fungerat väldigt bra. Vi har en plan, en fotbollsfilosofi som alla inom truppen följer. Vi är ett lag, med ordets benämning och alla spelar för varandra, det kan vi även tydligt se på alla spelare som har varit delaktiga i målprotokollet hittills i år. Vi har gjort 37 mål utav 10 olika målskyttar, det är inte många “nya” lag som klarar av det, men det visar på vår plan och lagkänslan som vi har i truppen. En åskådare som kommer till våra matcher ska inte behöva se en enskild spelare dominera, utan hen ska se hela Akropolis, tillsammans, som ett lag dominera med sitt spel. 

Screen Shot 2017-07-20 at 16.52.55Är du nöjd med resultaten hittills?

– Under första delen av säsongen så lärde vi fortfarande känna varandra. Jag är nöjd med det vi hittills har presterat, varje vecka har vi som mål att visa på bättre resultat, en utveckling, vi vill göra alla våra åskådare glada, de ska vara nöjda när de ser Akropolis spela. Olyckligtvis har det även funnits stunder då vi har gjort våra åskådare missnöjda på grund av förlorade poäng, men det får man räkna med ett nytt lag, vi har tappat ett par onödiga poäng från matcher som vi har dominerat. 

Hur ser planen ut inför del 2 av säsongen? 

– Vi kommer att fortsätta jobba på samma sätt, fokusera på våra svagheter och hur vi kan lösa dessa. Detta för att minimera de misstag som vi gjorde under första halvan av säsongen, men samtidigt även lägga stor tyngd på vår styrka som i dagsläget är hela vår fotbollsfilosofi, den produktiva och kreativa fotbollen som vi varje vecka visar ute på fotbollsplanen. Vi ska försöka jobba på att undvika misstagen som vi gjorde under första halvan, detta gäller främst vårt sätt att försvara oss och begå små misstag som kan kosta oss matchpoäng. 

Anser du att klubben behöver göra nyförvärv under transferfönstret? 

– Vi är alltid intresserade av duktiga spelare som kan göra skillnaden. Men det är inte mitt jobb, jag fokuserar på den trupp som jag för närvarande har och anser jag att vi behöver göra fler nyförvärv så meddelar jag det till klubbens styrelse. 

Finns det någon intressant spelare som du har spanat in på? 

Det får framtiden visa (skratt). 

Hur är din spelfilosofi?

– Jag har ingen specifik spelfilosofi. Jag brukar säga att min filosofi handlar om tre nyckelord, tålamod, uthållighet och tro. Lyckas vi skapa en stark och bra relation mellan dessa tre nyckelord, då har vi kommit väldigt långt. Jag är en tränare som står för disciplin och hårt arbete.

Screen Shot 2017-07-20 at 16.53.25I de senaste matcherna matcherna har vi uppmärksammat att laget spelat med en 4-4-2 formation istället för 4-3-3, är det något som du kommer fortsätta med inför kommande matcher? 

– Vi har vunnit de två senaste matcherna så formation fungerar minst lika bra som 4-3-3 (skratt). Varje match har sin taktik och jag anpassar alltid laget efter motståndaren och tillgängligheten av spelare som jag har inför en specifik match.

Vad har du för önskemål med ditt jobb?

– Mitt önskemål är att klubben ska utvecklas och växa. Med rätt inställning och ett bra jobb så vill jag leda Akropolis till Superettan. 

Vilket lag har imponerat dig med sitt sätt att spela?

-Personligen så tycker jag att IK Brage har gjort det väldigt bra och därför leder de serien.. De spelar väldigt bra och att de oftast har haft tillgång till samma spelare under säsongen har varit en fördel. Det är inte en tillfällighet att de leder med 9 poäng före tvåan, dock med en match mer spelad. Jag vill även lyfta fram Team TG FF som har spelat en väldigt fin och kreativ fotboll. Deras spel liknar vårt och de försöker oftast spela med bollen på marken. Men på grund av små detaljer och misstag så har de inte poängen som de förtjänar, det är ett lag som borde ligga högre upp i tabellen.

Avslutningsvis, hur känns det att ha producerat flest mål av alla lag i Division 1, Superettan och Allsvenskan? 

– Det känns otroligt bra eftersom det visar resultatet av hårt arbete. Det gäller som jag nämnde innan att fortsätta på samma sätt men även bygga på våra svagheter och det gäller främst att släppa in mindre mål. Men att ha gjort flest mål i 3 olika seriesystem är något unikt som jag ser att vi fortsätter med framöver, våra styrkor kommer att bli ännu starkare och våra svagheter kommer att förbättras.

 

Vi på Akropolis-redaktionen tackar Konstantinos och önskar honom ett stort lycka till i sitt fortsatta arbete för klubben! 

19905368_1967951993437151_6891497753526515500_n

 

Georgios Gultidis
Head of Marketing & Communications/P.R.

[email protected]