Akropolis IF – IK Brage (2-0) 3-2

Akropolis IF vann seriefinalen med 3-2 hemma mot IK Brage. Spänningen i division 1 norra är i allra högsta grad vid liv samtidigt som avståndet till trean Umeå växer. Akropolis tog tidigt ledningen och efter en timmes spel ledde man med hela 3-0 mot serieledarna. Brage sitter fortfarande i förarsätet, men tvåan Akropolis gjorde det nödvändiga för att hålla spänningen vid liv, norrettan lever vidare.

Båda lagen började matchen bra, det slarvades en hel del i passningsspelet och det första riktigt farliga läget hade Johan Eklund som avslutade ett fint anfall som bortalaget hade i början av första halvlek. Akropolis oroade en del när man kom till anfall. Eyasu Alameyehu gav prov på individuell teknik , när han efter fem minuters spel bröt in från kanten, och avlossade ett skott som tog i burgavalen.

Istället var det Akropolis som tidigt tog ledningen. Alagie Sosseh frispelade Eyasu Alemayehu som avslutade efter en fin omställning, men bollen hamnade istället hos Nicklas Lindqvist som på ett behärskat sätt kunde skjuta bollen i mål.

– Akropolis hade en tydlig plan som gick ut på att spela tajt och satsa på omställningar. De lyckades och utnyttjade även sina lägen på ett bra sätt, säger Bragetränaren Johan Persson.

Efter ledningsmålet fortsatte hemmalaget att skapa väldigt mycket i offensiven, oftast gjorde man det via sina offensiva ytterbackar där Manolis Nikolakakis verkligen kom med i varenda anfall under den första halvleken. I den 35:e matchminuten kom han så med i ett anfall, slog in ett fint inlägg och efter dräll i bortalagets försvar så kunde Alagie Sosseh nicka in bollen i mål.

Ganska snart visade Akroplis att det var en match där man skulle sälja sig dyrt. Victor Söderström visade flera gånger upp sin speed på vänsterkanten. Inhopparen Maldin Ymeraj punkterade matchen när hans nick efter en timmes spel betydde 3-0. Flera gånger kom hemmalaget enkelt fram till målsituationer med sitt inläggsspel från kanterna. I anfallen hade man flera spelare med sig samtidigt som man hade bra koll på bortalagets Johan Eklund.

IK Brage försökte spela många bollar på sin skyttekung, men i dem flesta situationerna så hade hemmalagets försvar bra koll på Brage offensiva räder.

Matchen som såg avgjord ut, skulle dock få nerv i slutet. Stefan Ilic kunde skjuta in reducering till 3-1 med tre minuter kvar, och i den 90:e minuten framspelade Alexander Zetterström, Johan Eklund, som satte pannan till fram till 3-2. Närmare än så kom inte Brage, även om Anton Lundin hade en nick i ribbans överkant från en snäv vinkel.

– Det är sju matcher kvar och ingenting är omöjligt. Idag tycker jag vi var bättre än Brage, både under första och andra halvleken och vi kunde ha gjort fler mål. I slutet blev vi lite för bekväma och Brage visade varför man leder ligan, de tog vara på sina chanser när vi slappande av, säger Alagie Sosseh om dagens match. 

I och med seriefinalens slutresultat, så krympte Brages försprång i toppen till Akropolis, till sju poäng. Umeås avstånd upp till tvåan Akropolis ligger nu på fem poäng.

Matchens lirare, Manolis Nikolakakis berättade direkt efter slutsignalen hur han kände efter hemmalagets seger i seriefinalen.

– Idag tycker jag vi gör en bra match i 90 minuter och hela laget var vår bästa spelare. Vi har en tränare som implementerat en spelidé och det är den vi genomför på planen idag. Personligen är jag nöjd med min och lagets prestation, vi kämpar för varandra, vi är som en stor familj, uttrycker Manolis Nikolakakis efter matchen. 

Mål

  • 1-0 Nicklas Lindqvist (10′)
  • 2-0 Alagie Sosseh (35′)
  • 3-0 Maldin Ymeraj (61’′)
  • 3-1  Stefan Ilic (88′)
  • 3-2 Johan Eklund (90′)

Varningar

  • Akropolis: Victor Söderström, Konstantinos Stavrothanasopoulos, Adrian Pettersson
  • Brage: Benjamin Hjertstrand

Domare

Haris Memisevic, Göteborg

Akropolis startelva: 

22 Simon Lundgren (C)

14 Manolis Nikolakakis (Alex Simovski 75′)

5 Sebastian Ludzik 

4 Makis Gezos 

17 Viktor Söderström

7 Adrian Pettersson 

6 Marcus Haglind–Sangré 

12 Nicklas Lindqvist (24 Maldin Ymeraj 44′) 

11 Alagie Sosseh 

10 Eyasu Alemayehu (9 Nikola Vasic 65′) 

8 Konstantinos Stavrothanasopoulos 

Avbytare:

30 Filip Anger 

3 Alex Simovski 

23 Atosh Elmi

19 Cesar Weilid

21 Adhavan Rajamohan

24 Maldin Ymeraj

9 Nikola Vasic  

IK Brage

Peter Rosendal – Simon Stenberg, Alexander Zetterström, Carlos Garcia (50), Pontus Hindrikes – Benjamin Hjertstrand, Erik Nilsson (88) – Anton Lundin, Stefan Ilic, Ardian Rexhepi (63)- Johan Eklund.

Ersättare: Ludvig Larsson (mv), Viktor Bergh, Gustav Sundström (50), Rasmus Lindgren, Linus Zetterström (63), Viktor Adebahr, Memocan Elalmis (88).

Nästa match spelas den 24:e september klockan 15.00 borta mot IFK Luleå!

Georgios Gultidis
Head of Marketing & Communications/P.R.

[email protected]