Inför Akropolis IF – IK Frej

Det är nu det gäller, två matcher som kan avgöra väldigt mycket, ena laget vill upp i seriesystemet medans det andra vill hålla sig kvar i Superettan. Det är matchen som alla har väntat på, matchen som är på alla Akropolissupportrars läppar efter hemmavinsten mot Västerås SK. Akropolis har för andra gången på tre år lyckats kvalificera sig till två avgörande kvalmatcher för chans till spel i Superettan nästa år. Likt förra gången (2015) så ställs man återigen mot superettanlaget IK Frej som slutade på en fjortonde plats i årets seriespel. 

2015 förlorade Akropolis båda matcherna och IK Frej fick behålla sin plats i superettan, första matchen spelades då på Spånga IP och returmötet på Vikingavallen, liknande situation som även denna gång.

I år började IK Frej säsongen med väldigt många negativa resultat och laget låg på nedflyttningsplats innan sommaruppehållet. Lagets tränare och tillika sportchef Bartosz Grzelak lämnade för AIK och in kom istället Roberth Björknesjö. Roberth hade innan transferbytet spenderat över tjugo år i Brommapojkarna och det senaste uppdraget han hade var som sportchef.

Efter att Roberth tog över tränarrodret, så lyftes spelet och de negativa resultaten man hade innan uppehållet förvandlades till stundtals positiva, man genomförde en väldigt stark höst. Laget började spela bra och lyckades tillslut nå en kvalplats istället för en nedflyttning, något som huvudtränaren Roberth Björknesjö hade som mål redan när han tillträde. Den största skillnaden är att man fick igång det offensiva spelet där tre spelare gjort tre eller fler mål i höst. Den som har varit vassast är Peter Nsima med fem mål efter uppehållet (totalt åtta under hela säsongen), en spelare som har erfarenhet från spel i superettan då han redan har hunnit med att representera Varbergs BoIS (95 matcher, 27 mål) under tre säsonger.

– Vi satte som första mål att nå kval. Nu var det klart redan inför sista omgången, väldigt skönt. Alla har gjort ett jättebra jobb. Jag gick all in på att vi skulle kvala, och det lutade tidigt åt att vi i så fall skulle få möta Akropolis, uttryckte Roberth Björknesjö tidigare i veckan. 

Under trettio matcher så lyckades man spela ihop 29 poäng, man vann totalt 8 matcher, spelade oavgjort i 5 och man bringade noll poäng i 17 matcher. Målproduktion stannade på 39 mål och i defensiven så släppte man in 51 mål.

I truppen har man även en gammal Akropolisbekanting som spelade för klubben under 2011. Martin Falkeborn har startat de flesta matcherna för gästerna under året som gått och det oftast som ytterback och imponerat under andra halvan av säsongen. Mittbackslåset består av två erfarna spelare som har spelat på elitnivå under en längre tid. Lagkaptenen Rikard Spong har spelat för två stora allsvenska klubbar, 2004 tillhörde han Djurgårdens trupp och efter den korta sejouren i Stockholmsklubben gick flyttlasset vidare till IFK Norrköping.

Uppgiften Akropolis står inför är svår. Senaste tre säsongerna har IK Frej övertygat i kval och 2014 skrällde laget rejält när man slog ut anrika Östers IF. Debutsäsongen i superettan blev tuff och det krävdes en stark insats, mot Akropolis, för att bli kvar i serien. I fjol slutade Frej tia. Nu är laget hänvisat till kval igen, efter en svag vår men dubbelt så poängrik höst. Senaste tre månaderna har bland annat Helsingborg och Värnamo besegrats. Förra helgen släckte man Trelleborgs hopp om allsvenskt direktavancemang när man lyckades spela 2-2 i den matchen.

– Tankarna inför matchen är att det kommer bli en välspelad match inför fanatiska supportrar till Akropolis. All respekt till dom sedan jag spelade där själv, men jag tror att det kommer bli en tuff match mellan två bra lag som kommer vilja hålla bollen längst marken. Vi kommer att anfalla från första sekunden och försöka få in det viktiga bortamålet. I returen hemma på Vikingavallen i Täby, vet vi att vi är starka och kommer anfalla som vanligt. Men jag tror det kommer bli två roliga matcher som åskådarna kommer gilla, uttryckte Martin inför onsdagens match. 

Det offensiva spelet kommer att vara avgörande då båda lagen spelar en anfallsglad fotboll. Akropolis har producerat flest mål i alla seriesystem och man gillar att dominera matcherna med sitt stora bollinnehav. Den stora utmaningen är vilket lag som kommer hålla tätt i defensiven, antal insläppta mål brukar vara avgörande i sådana matcher.

– Säsongen var riktigt tuff i början, då vi endast hade 10 poäng efter att halva serien var färdigspelad. Andra halvan av säsongen har varit riktigt bra både för lagets och min egen del. Vi fick en ny tränare och en ny röst (Roberth Björknesjö) och det har blivit bra i slutet. Akropolis har en fantastisk offensiv med många spelare som har det där lilla extra, spelare som Alagie Sosseh, Nicklas Lincan Lindkvist, Kostas Stavrothanasopoulos exempelvis. Sedan har dom en väldigt bra tränare som är mycket taktisk kunnig, Konstantinos Panagopoulos kan förändra en matchbild gentemot motståndaren. Svagheterna håller jag för mig själv men det finns en del som vi kan utnyttja, fortsätter Martin Falkeborn.

Akropolis har gjort en väldigt stark säsong. Laget har spelat ihop sig och nått positiva resultat i majoriteten av alla matcher. Man har haft en produktiv målproduktion och efter sommaruppehållet så har man även byggt upp ett starkt försvarsspel som hållit tätt där bak. Skadorna har varit få vilket har resulterat i att man inte behövt göra så många rotationer i truppen. Årets stjärna i detta lag är hela laget och det har man inte minst sett på målstatistiken. Man har i dagsläget 3 spelare (Nikola Vasic 14, Alagie Sosseh 15, Kostas Stavrothanasopoulos 13) som under hela året gjorde 42 mål tillsammans, detta i kombination med att totalt 14 olika spelare som lyckades näta i årets seriespel.

I somras värvade man in Manolis Nikolakakis då högerbacken Viktor Strand lämnade för USA. Manolis, en offensiv högerback med defensiva kvaliteter, bidrog med väldigt många offensiva räder sedan hans ankomst, en spelare som snabbt anpassade sig i den svenska fotbollskulturen.

Laget slutade på en andraplats med totalt 53 poäng och man lyckades producera hela 68 mål i offensiven. I defensiven så släppte man in 42 mål och man vann totalt 17 matcher, spelade oavgjort i 2 och förlorade 7. Huvudtränaren Konstantinos Panagopoulos har varit en stark bidragande orsak till årets succé, han införde en ny fotbollsfilosofi och implementerade ett sätt att spela som många inte var vana vid i början av säsongen.

– Vi ser framemot båda kvalmatcherna mot IK Frej, att få spela dessa matcher ett resultat av ett fantastiskt jobb som alla i klubben har varit delaktiga i. I år har vi byggt ett helt nytt lag från grunden, väldigt många spelare lämnade inför denna säsong och samtidigt värvades väldigt många in. Vi har en plan, en fotbollsfilosofi som alla inom truppen följer. Vi är ett lag, med ordets benämning där alla spelar för varandra. IK Frej är ett väldigt bra lag med en meriterande tränare som har erfarenhet från elitnivån, han kom in i ett svårt skede och lyckades lyfta laget till en kvalplats, säger Akropolis huvudtränare Konstantinos Panagopoulos. 

Formkurvor 5 senaste matcherna

  • IK Frej (V-V-F-O-F)

4 november: Falkenbergs FF – IK Frej 3-1

27 oktober: IK Frej – Trelleborgs FF 2-2

21 oktober: Gefle IF FF – IK Frej 3-0

14 oktober: IK Frej – Varbergs BoIS FC 1-0

30 september: IK Frej – IFK Värnamo 5-0

  • Akropolis IF (V-V-F-V-F)

4 november: Sollentuna FK – Akropolis IF 2-1

29 oktober: Akropolis IF – Sandvikens IF 4-2

22 oktober: Team TG FF – Akropolis IF 4-0

14 oktober: Akropolis IF – Västerås SK 2-0

8 oktober: Vasalunds IF – Akropolis IF 0-4

 

Huvudtränaren Konstantinos Panagopoulos har tagit ut följande trupp till morgondagens match mot IK Frej:

Målvakter

1. Sebastian Larsson

30. Filip Anger

Försvarare

5. Sebastian Ludzik

4. Makis Gezos

14. Manolis Nikolakakis

3. Alex Simovski

17. Viktor Söderström

18. Godard Kabali

Mittfältare

10. Eyasu Alemayehu

19. Cesar Weilid

6. Marcus Haglind-Sangré

7. Adrian Pettersson

21. Adhavan Rajamohan

Anfallare

9. Nikola Vasic

11. Alagie Sosseh

12. Nicklas Lindkvist

24. Maldin Ymeraj

8. Kostas Stavrothanasopoulos

 

 

Matchen spelas på onsdag (8:e november) klockan 19:00 på Spånga IP, 

Varmt välkomna till den första kvalmatchen! 

 

Georgios Gultidis
Head of Marketing & Communications 

[email protected]